Van Dis Draait Door

Foto gemaakt in Boijmans van Beuningen – ‘Dwangbuis’ Balkan Naci Islimyeli

Al zappend kwam ik een paar dagen geleden langs een man die meteen mijn aandacht trok, hij was in gesprek met Van Dis en ik dacht even dat ik in een oude uitzending was beland, maar het was een speciale aflevering van DWDD met Hier is… Adriaan van Dis. De man bleek Clive Stafford Smith, een Brits-Amerikaanse advocaat die al meer dan 25 jaar ter dood veroordeelden in de VS verdedigt en ook gevangenen in Guantánamo Bay met hart en ziel bijstaat. Zijn boek Onrecht is deze maand verschenen en naar aanleiding daarvan was hij te gast. Een bijzonder mens, gedreven, humoristisch en kritisch over het Ameri-kaanse rechtssysteem en de wantoestanden op Guantánamo waar veel onschuldigen jarenlang vast hebben gezeten of nog zitten. Een voorbeeld daarvan is Shaker Aamer¹,  een man van inmiddels 44 waarvan vaststaat dat hij onschuldig² is maar die desondanks al elf jaar in vreselijke omstandigheden gevangenzit. Hoezo rechtspraak? En wat stelden Obama’s beloften³ uit 2009 voor dat Guantánamo zeker gesloten zou worden? De VS die dit soort walgelijke en rechteloze praktijken instandhoudt en alle wereldleiders en politici die de andere kant opkijken moeten zich schamen. Diep.
Marjelle

Update
Inmates hungerstrike over guard abuse Andy Worthington on RT 16-03-2013

“The shame that ought to accompany this news is two-fold: firstly, that he [Shaker Aamer] continues to be held despite being cleared for release three years ago; and secondly, that, since this information was publicly released, on September 21, he has not been promptly put on a plane and flown back to the UK, to be reunited with his British wife and his four British children.”

Adriaan van Dis in gesprek met Clive Stafford Smith VARA 14-03-2013

¹ Free Shaker Aamer From Guantánamo Andy Worthington 11-02-2013
² Who Are the 55 Cleared Guantánamo Prisoners on the List Released by the Obama Administration? Andy Worthington 25-10-2012
³ Ondanks belofte duren detenties voort Amnesty International 09-01-2013
Close Guantánamo – End 11 years of injustice
Obama’s speech Marjelle 10-12-2012

“Op 2 januari 2013 ondertekende Obama de National Defense Authorization Act, ondanks de kritiek die hij zelf uitte op enkele passages die de sluiting van Guantánamo zouden bemoeilijken. En na Bush nam ook Obama het eenzijdige paradigma aan dat de Verenigde Staten verwikkeld zijn in een ‘global war’ en dat binnen een dergelijke opvatting onbepaalde detenties mogelijk blijven. (…) De brede aanname van dit ‘global war’ paradigma in de VS en de speciale immuniteits- en geheimhoudingsmaatregelen, verhinderen dat er rekenschap wordt afgelegd voor de folteringen in Guantánamo en in de geheime CIA detentiecentra met hun renditions-programma’s.”

13 Reacties op “Van Dis Draait Door

 1. Bedankt voor je like, Klaas Fidom.

 2. zelfstandigjournalistantwerpen

  Er is nog veel mis in de VS, ondanks dat het zichzelf als de ultieme democratie beschouwt. Wat het ook niet is.

  • Het is zeker allesbehalve een ultieme democratie, ze lappen de mensenrechten aan hun laars, ze martelen, er zijn geheime CIA-gevangenissen en dan is er Guantánamo Bay: een voorbeeld van wetteloosheid en rechteloosheid, onschuldigen die jarenlang gevangenzitten zonder advocaat of proces, terwijl van velen al jaren bekend is dat ze onschuldig zijn (zie links). Een dieptepunt.
   Maar dan wel andere landen de les lezen over mensenrechten, wat een hypocrisie.
   Ik vond het trouwens ook verbazingwekkend toen met die speech van Obama vorig jaar november die doordrenkt was van Amerikaanse vlag-sentimenten dat half Nederland in extase was (zie laatste link).

  • Niet alleen in de VS.

 3. Een bijzondere man.
  grH

 4. Wat mij betreft mag dat programma weer vaker

 5. Ik heb dat programma helaas niet gezien. Weet je nog de datum waarop het werd uitgezonden, dan kan ik het misschien nog op ‘uitzending gemist’ bekijken. Goed blog Marjelle.

 6. Gevonden! Had het programma ook gezien. Bewonderenswaardige man die Smith inderdaad. We kunnen wel veel meer van dat soort mensen gebruiken.
  Ook veel meer tegengeluiden over Amerika trouwens. Probeer ik dan ook wel te doen. Ergert me dat we daar zo als een schoothond achteraanlopen terwijl er zoveel mis is met en in dat land.
  Doet me denken aan mijn brief aan Obama die ik publiceerde bij aanvang van zijn eerste termijn. Geeft wel een aardig overzicht wat er zoal mis is daar.
  http://aadverbaast.wordpress.com/2009/01/20/mijn-brief-aan-barack-obama-2/

  Niets aan gebeurd!! Bah!

Ben benieuwd naar je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s