Aloha!

1 Onderweg
Het is koud in de tram, ik kijk door het raam en m’n oog valt op ‘Zonnebank Blue Hawaii‘ in schreeuwende neonletters. Het doet me denken aan plastic kerstbomen, nep-bloemenshirts, dito rieten rokjes en ingelijste tegeltjes. Ik proef de sfeer van spruitjeslucht die zo goed weergegeven wordt in ‘De Avonden’ van Gerard Reve, een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb.


2 Therapie
Hij trekt, kneedt en rukt aan m’n nek. ‘Ik word een giraffe’, grinnik ik. Hij lacht, we hebben hetzelfde gevoel voor humor, een van de redenen dat we elkaar mogen. Leuke mannen bestaan wel, denk ik. ‘Je zult misschien een beetje boos op me worden’, zeg ik even later, ‘ik heb weer geen cash bij me, maar ik maak het bedrag vanavond meteen over.’ Als ik wegga voelt m’n nek iets losser, ik haal opgelucht adem.


3 Golven
Het strand lonkt, ik wil de zee zien, het zand onder m’n laarzen voelen, luchten en mensen fotograferen, aan honden ontkom je hier sowieso niet. Zouden ze nog steeds met hijskranen en bulldozers in de weer zijn, vraag ik me af als ik de straat oversteek. Vorige keer probeerde ik bij de pier te komen op zoek naar een vers broodje kaas met uitzicht op de golven, maar hekken en omleidingen hielden me tegen. Scheveningen, één grote zandbak.
Marjelle

De Avonden Gerard Reve (tekeningen Dick Matena)

22 Reacties op “Aloha!

 1. Ach, de Avonden. Ik heb dat boek al een eeuwigheid, maar nog nooit gelezen. Misschien moest ik dat eens een keertje doen.

 2. Ik houd erg van in de zon in het warme zand liggen, maar in zo’n zonnebankstudio zal ik mij niet snel wagen. Het is mij tot nu toe gelukt om ‘De Avonden’ niet te lezen. Scheveningen een grote zandbak. Ik kom meestal alleen aan de noordkant, net boven de pier. De horeca in S. is ook niet om over naar huis te schrijven. Alleen Simonis aan zee bij de pier en het Haringhuis aan de haven.

  • Ik heb het ooit een paar keer gedaan, maar het is niks voor mij, ’t ligt bovendien keihard die glasplaat. Ik ben ook claustrofobisch, dus ik hield met een hand het bovenste deel op een kier. Je voelt je bijna een worstje op de grill. πŸ™‚
   Dat begrijp ik niet, waarom zou je moeite doen om een boek niet te lezen? Alsof het een prestatie is. πŸ˜‰
   Scheveningen met name door bulldozers nu (laatste weken) een nog grotere maar slechter bereikbare zandbak…

 3. Des te beter. De Avonden heb ik trouwens ook gelezen. Lang, lang geleden.

 4. Heel lang geleden gelezen, De avonden. Ik vond het bij herlezing wel wat tegenvallen, zo gaat dat soms… πŸ™‚
  Fijn dat de behandeling wat verlichting geeft.
  Scheveningen dus ook al op de schop. Het lijkt wel overal zo, is mijn ervaring op het ogenblik. Gisteravond laat nog weer met een onaangekondigde wegopbreking geconfronteerd. Vervolgens behoorlijk dwaald natuurlijk, ik was niet blij…

 5. …moest zijn: verdwaald… πŸ™‚

 6. Wie is Gerard Reve ……… grapjuhhhhh

  Aerobics op DVD kan natuurlijk nooit kwaad maar kijk je wel uit met die chinese vechtsporten Marjelle ? πŸ™‚ Als je spieren maar weer een beetje loskomen

  • Chinese vechtsporten kunnen ook heel mooi (& doeltreffend) zijn, een soort van ballet haast… πŸ˜‰
   Ja idd, en sterker worden ook heel belangrijk om blessures & andere ellende te voorkomen,

 7. Bij aloha moet ik altijd denken aan de keer dat ik een keertje op Hawai was. Op elke straathoek (ja die hebben ze daar ook) hoorde je: “Aloha, pearl in the oyster!”. Kon je weer een oester kopen met de gok dat er een parel in zat. Touristtrap daar. Laat maar. Dan beter maar lekker uitwaaien op de Nederlandse stranden!

 8. Scheveningen, vaak geweest, blote voeten schuurden over het droge hout van de vlonders, brrrrrr ik word er nog eng van…..
  Het is nu geen blotevoetenweer maar wel graag een massage met verwarmende olie….

  Hoesjjjjjgroeteliefs, Annet (stormey wheather)…….ik ruik Rotterdam, ik ruik de zee…….

Ben benieuwd naar je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s